0

Condooms minder populair op vakantie

De vakantieperiode is weer aangebroken en helaas betekent dat ook dat er weer meer mensen met een SOA bij de huisarts terecht komen. Nederlands onderzoek laat zien dat maar liefst 70 procent van de jongeren een condoom gebruikt voor de eerste keer, maar onderzoek laat ook zien dat het condoom helemaal niet zo vaak gebruikt wordt wanneer we op vakantie zijn. De ontspannen, ongedwongen en soms dronken sfeer zorgt ervoor dat we het condoom vaak ‘vergeten’.

GGD stuurt extra waarschuwingen uit
Zowel de Nederlandse overheid als de GGD waarschuwt nog eens extra. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat mensen zich op vakantie even verstandig moeten opstellen als thuis wanneer het om seks gaat. De GGD maakt nog eens duidelijk dat de risico’s op SOA en ongewenste zwangerschappen in het buitenland even hoog zijn als in Nederland. Hier wordt te weinig over nagedacht. Het bericht van beide partijen is dan ook duidelijk: natuurlijk mag je seksueel plezier hebben op vakantie, maar doe het wel altijd veilig!

Frankrijk is een echte SOA-bom
Frankrijk is absolute koploper als het gaat om het oplopen van een SOA in het buitenland. Niet echt een positie die je wilt hebben als land natuurlijk. Gonorroe en chlamydia komen het meest voor en de meeste besmettingen vinden in Provence en Parijs plaats. Dit zijn precies de bestemmingen waar de meeste Nederlanders vertoeven tijdens de vakantie. Bij Franse tussen de 15 en 24 jaar komt chlamydia maar liefst vier maal zo veel voor dan het landelijk gemiddelde. Het zijn dan ook vooral de jongeren die slachtoffer worden van een SOA. GGD heeft een campagne gelanceerd om jongere vakantiegangers nog eens te wijzen op de grote risico’s van onveilig vrijen.

Goede condooms en veilig bewaren

Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor goede condooms. Dit zijn condooms met een keurmerk. Al onze condooms zijn van dit keurmerk voorzien. Je kunt dus bij ons veilig en betrouwbaar je condooms kopen om mee te nemen op vakantie. Wel geven we je hier graag een advies bij. Ook de meest betrouwbare condooms zijn niet goed bestand tegen zon en hoge temperaturen. Bewaar je condooms daarom niet in de zon, want dit kan zorgen voor een verlaging van de betrouwbaarheid.