0

Condooms op het dak in Rotterdam

Dat je meer kunt doen met condooms dan enkel veilig vrijen, dat weten we natuurlijk allemaal wel. We kennen allemaal wel de YouTube filmpjes met condooms om de uitlaten van auto’s, mensen die condooms opsnuiven en ze er via de mond weer uithalen (gevaarlijk!) en mensen die condooms gebruiken voor waterballongevechten. Dat je condooms ook kunt gebruiken om een groen dak te maken, dat is nieuw!
 

Rotterdam gaat wc-afval op daken gebruiken

Het bedrijf BlueRoof, gevestigd in Rotterdam, wil in 2019 het eerste groene dak gaan realiseren door gebruik te maken van wc-afval. Dit betekent dat diverse zaken die door het toilet worden gespoeld nu gebruikt zullen gaan worden voor het maken van groene daken in Rotterdam. We hebben het dan niet alleen over gebruikte condooms , maar ook over hygiënische doekjes en gebruikte tampons.
 

Hoe komt het bedrijf daar dan aan?

Het Rotterdamse bedrijf gaat natuurlijk niet ‘vissen’ in de riolen om aan deze afgedankte goedjes te komen. Het is zo dat dergelijke producten, die natuurlijk eigenlijk niet door het toilet gespoeld mogen worden, terechtkomen in de roostertjes van de waterzuiveringsondernemingen. Hier worden de producten verzameld om vervolgens te worden gebruikt als ondergrond voor groene daken in de stad.
 

Is dat niet heel onhygiënisch?

Een prettig idee is het voor velen niet, maar er wordt wel goed gedacht aan de hygiëne. De condooms en andere gevonden producten worden namelijk eerst goed verwarmd en extra gespoeld om ervoor te zorgen dat zowel ziektekiemen als nare luchtjes verdwijnen. Na dit proces wordt alles samengeperst. Tijdens dit productieproces worden er platen gemaakt van het toiletafval. Deze platen worden vervolgens dus op de daken gebruikt als voedingsbodem.
 

Hoeveel wordt er door het toilet gespoeld?

Worden er dan echt  zo veel condooms, tampons en vochtige doekjes door het toilet gespoeld dat daar hele daken mee kunnen worden belegd? Jazeker! Elk jaar wordt er zo veel van door het toilet gespoeld dat er matten van kunnen worden gemaakt ter grootte van maar liefst 20 voetbalvelden. Het Rotterdamse bedrijf kan er dus voorlopig tegenaan met de gebruikte condooms en ander wc-afval. Wil jij splinternieuwe condooms kopen, wat natuurlijk het meest voor de hand ligt? Dan ben je natuurlijk altijd welkom in ons online aanbod!