0

De meeste condooms blijken te groot voor mannen

Verreweg de meeste condooms die je op de markt kunt vinden hebben een standaard afmeting. De condooms worden aangeboden als ‘one size fits all’ producten. Toch blijkt dit in de praktijk helemaal niet op te gaan. Sterker nog, zo’n 1 op de 3 mannen gebruikt geen condoom omdat deze eenvoudigweg te ruim is. Dit levert meerdere problemen op tijdens de geslachtsgemeenschap. Zo zitten de condooms veel te losjes, wat de nodige onzekerheden met zich meebrengt, en daarnaast voelt het ook niet prettig aan. Meerdere mannen maken de vergelijking met een boterhamzakje om de penis. Je kunt je voorstellen dat dit het plezier van de vrijpartij toch wel wat wegneemt.

Condooms hebben de verkeerde standaard maat
Verreweg de meeste mannen kopen standaard condooms. Deze zijn immers goedkoper. Vrouwen die condooms kopen voor hun (eventuele) bedpartner kiezen ook voor de standaard condooms. Deze condooms zijn eigenlijk gemaakt op basis van een gemiddelde penislengte van 17 centimeter. In werkelijkheid is de penislengte in erectie bij de meeste mannen een stukje korter. Nieuw onderzoek heeft aan het licht gebracht dat de gemiddelde penislengte namelijk iets meer dan 14 centimeter is. Een verschil van 3 centimeter is natuurlijk behoorlijk als het om een condoommaat gaat.

De verkeerde gedachte stond centraal
Bij het ontwikkelen van het standaard condoom stond eigenlijk het verkeerde uitgangspunt centraal. De gedachte dat een condoom groot genoeg moest zijn voor iedere gebruiker speelde de hoofdrol, maar hierin is nooit goed rekening gehouden met de gemiddelde penislengte en dat deze toch wel 3 centimeter onder de aangenomen standaard ligt. Het advies was dan ook om het condoom gewoon op te rollen voor het deel dat deze te lang is, maar hierbij is altijd het risico dat het condoom helemaal af rolt.

Condooms kopen in de juiste maat
Het onderzoek heeft ervoor gezorgd dat er al meerdere partijen hebben besloten om standaard condooms te gaan maken in verschillende maten. Je kunt straks condooms kopen die beter passen bij de penislengte, waardoor het ook aangenamer is om een condoom te gebruiken. Uiteraard is het dan ook het doel dat meer mannen weer gebruik gaan maken van condooms, vooral wanneer zij wisselende contacten hebben.