0

Kosten condooms declareren bij je zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars komen aan het einde van elk jaar weer met unieke extraatjes om zo veel mogelijk mensen binnen te halen. Sinds enkele jaren is het niet meer toegestaan om tussendoor over te stappen van zorgverzekeraar. Je moet aan het einde van het jaar een keuze maken voor een zorgverzekeraar waar je het komende jaar bij verzekerd wilt zijn. Het is dan ook niet heel vreemd dat zorgverzekeraars van alles uit de kast halen. Een aantal zorgverzekeraars komt nu met iets unieks, namelijk een vergoeding voor condooms.
 

Verschillende pakketten beschikbaar

Er zijn meerdere zorgverzekeraars opgestaan die in 2018 condooms gaan vergoeden. Wel doen zij dit allemaal op een eigen manier. Zo komt CZdirect met een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering voor 50 condooms. Er is wel een belangrijk vereiste. Je moet de condooms namelijk aanvragen bij de zorgverzekeraar, dus online condooms kopen mag niet. Je zult het moeten doen, letterlijk, met de condooms die zij je opsturen. Wil je liever zelf je condooms kiezen? Dan kan dit bij andere zorgverzekeraars, zoals bij National Academic, Promovendum en Besured. Deze zorgverzekeraars geven je vanuit een aanvullende verzekering een vergoeding van 20 euro voor het kopen van condooms. Je mag de condooms zelf kopen en kunt de rekening declareren. Je mag de condooms kopen waar je maar wilt, dus ook in een online winkel.
 

Geen reden om over te stappen

De vergoeding van condooms zou vooral voor jongeren interessant zijn. Zorgverzekeraar VGZ heeft ook een dergelijke condoomvergoeding opgenomen in uitsluitend de verzekering voor jongeren. Toch vinden jongeren het geen reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. De kosten voor een aanvullende verzekering liggen hoger dan de kosten voor 50 condooms of 20 euro. Veel jongeren hebben voldoende aan een basisverzekering en sluiten dus geen aanvullende verzekering af om condooms tot op zekere hoogte vergoed te krijgen.
 

Maar als je dan toch aanvullend verzekerd bent..

Als je toch al een aanvullende verzekering nodig hebt, dan is het natuurlijk wel een leuk extraatje als je ook een deel van de condooms die je jaarlijks gebruikt vergoed kunt krijgen. Of dit nu in het bijzonder een reden is om over te stappen, dat is natuurlijk zeer te betwijfelen. Uiteindelijk heb je al een goed condoom voor nog geen kwartje!