0

SOA besmettingen in Nederland: de statistieken

Het aantal SOA besmettingen in Nederland ligt een stuk hoger dan vaak gedacht wordt. Zeker jongeren denken vaak niet vatbaar te zijn voor een besmetting, zo blijkt ook uit onderzoek naar hoe veilig jongeren vrijen. Toch liegen de statistieken er niet om als het gaat om de hoeveelheid SOA besmettingen in Nederland. 
 

Hoeveel SOA besmettingen in Nederland op jaarbasis?

Wanneer we kijken naar hoeveel nieuwe SOA besmettingen in Nederland worden geregistreerd op jaarbasis, dan kijken we toch tegen een behoorlijk aantal aan. Elk jaar worden er in Nederland 110.000 personen besmet met een SOA. Ook in dit getal zien we terug dat vooral jongeren te licht denken over het oplopen van een SOA. Van al deze SOA besmettingen in Nederland gaat het om maar liefst 66.000 personen tussen de 15 en 30 jaar. Omgerekend betekent dit dat 60 procent van alle besmettingen plaatsvindt onder jongeren. 

 

De eerste besmetting vindt al relatief vroeg plaats

Een groep personen is na een eerste besmetting een stuk voorzichtiger, maar een ander deel van de personen geeft aan al meerdere keren besmet te zijn geraakt met een SOA. Een groot deel van de SOA besmettingen in Nederland kan met een kuurtje worden verholpen, waardoor er vaak te makkelijk wordt gedacht over onveilig vrijen. Een bezoek aan de huisarts en het is opgelost. Waar niet aan gedacht wordt is dat niet alle aandoeningen zo makkelijk te verhelpen zijn. Sterker nog, een deel van de SOA besmettingen kan niet meer genezen en/of heeft ernstige gevolgen. Toch raakt 10 procent van de jongeren al vóór de leeftijd van 25 jaar minimaal eens met een SOA besmet.  
 

Zorg voor betrouwbare condooms op zak

Het aantal SOA besmettingen in Nederland zou teruglopen wanneer iedereen gewoon betrouwbare condooms op zak zou hebben. Het blijkt namelijk dat het niet in het bezit hebben van een condoom vaker de oorzaak is van een SOA besmetting. Zou er een condoom in het bezit geweest zijn, dan had met gekozen voor veilig vrijen. Zorg daarom altijd dat je goede, betrouwbare condooms bij je hebt. Deze kun je natuurlijk discreet bij ons bestellen.