0

Waar op letten als je condooms gaat kopen?

Condooms kopen en gebruiken: waar let je op?

Het gebruik van condooms is natuurlijk belangrijk. Nog belangrijker is het wel dat je rekening houdt met bepaalde zaken bij het kopen en gebruiken van condooms. Dit is helaas iets dat vaker wordt vergeten. Dit kan ervoor zorgen dat er problemen ontstaan. Zeker onder de jongeren gaat het nogal eens fout met het kopen of gebruiken van het condoom. Hieronder vind je enkele praktische punten om op te letten.

 

Waarop letten als je condooms gaat kopen?

Het allereerste waar je goed op moet letten als je condooms gaat kopen is dat deze voorzien zijn van een CE-label. Dit staat in de winkel op de verpakking vermeld. Koop je online? Dan hoort dit in de productbeschrijving te staan. Dit label geeft namelijk aan dat de condooms voldoen aan de in Europe geldende kwaliteitsnormen. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk om op de datum te letten. In (online) winkels kan het gebeuren dat voorraad langer dan verwacht blijft liggen en dat dit het personeel niet opvalt. Check dus altijd of de condooms nog goed zijn.

 

Waarop letten als je condooms gaat gebruiken?

Pak altijd een nieuw condoom als je gemeenschap gaat hebben. Condooms zijn niet geschikt voor hergebruik. Het is belangrijk om het condoom al aan te brengen voordat de penis in aanraking komt met de mond, vagina of anus van de sekspartner. Wanneer de vrijpartij vrij lang duurt, dan is het aan te raden om het condoom te vervangen. Doe dit zeker na een half uur. Het is namelijk zo dat condooms na langere tijd kunnen afrollen, breken of week worden en scheuren. Ditzelfde kan ook gebeuren wanneer je een condoom gebruikt terwijl een vrouwelijke partner een vrouwencondoom gebruikt. Twee condooms kan niet en is niet veilig. Het is ook belangrijk om condooms op een droge en koele plek te bewaren tot het moment van gebruik. Wanneer een condoom op de vensterbank in de volle zon ligt tot de volgende vrijpartij, dan kan de warmte het condoom hebben beschadigd.